Beş Element

Beş Element

Kadim Çin Bilimleri’nde, evrenin açıklanmasında kullanılan yöntemlerden biri ‘Beş Unsur, Beş Döngü, Beş Element’ ’tir. Bu elementler her şeyde olduğu gibi, hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde eski zamanlardan bu yana  kullanılmış ve kullanılmaktadır. Çin felsefesine göre, evrendeki her şey Ağaç, Ateş, Toprak, Metal ve Su elementleri  ile etkileşim halindendir. Her element kendi içinde Yin ve Yang olmak üzere iki kutup barındırır.

Beş Element döngüsü anlaşılığında tüm yaşam döngüsüne dair bir fikir oluşmaya başlar. Ancak bunu anlayabilmek bir ömür alabilir.

Kısaca döngü şu şekildedir: Ağaç-Ateş-Toprak-Metal-Su olarak devam eder.

Çin Burçlarında ise bu durum şöyle özetlenebilir.

Örneğin; 1983 ya da 1995 doğumlular Çin Astrolojisi’ne göre Domuz burcu olabilir, ama her iki yılı temsil eden element de farklıdır. Çünkü her yıl beş dönüşümün kuralına uyarak farklı elementleri simgeler. Dolayısıyla biri yılı Su elementini temsil ederken, 1984 bir ise Ağaç’a dönüşür.

Besleme Döngüsü: Ağaç– Ateş;  Ateş – Toprak; Toprak – Metal; Metal – Su; Su – Ağaç’ı  besler.

Tüketme Döngüsü: Ağaç– Su; Su – Metal;  Metal – Toprak;  Toprak – Ateş;  Ateş – Ağaç’ı tüketir.

Denetleme Döngüsü: Ağaç – Toprak; Ateş – Metal; Toprak – Su; Metal – Odun; Su – Ateş’i denetler.

Beş elementin burçlara etkisi

Her elementin temsil ettiği mevsim farklıdır ve her yıl farklı bir elementten etkilenir. Buna göre;

Ağaç: İlkbahar’ı temsil eden Yang özelliğindedir. Sonu 4 ve 5 olarak biten yılları temsil eder. Bu element kişiye, önderlik, dışa dönük ve öfke yönetimi gerektiren bir etki katar.

Ateş: Sembolü Yaz’dır ve Yin etkisindedir. Sonu 6 ve 7 olan yıllar Ateş’ten etkilenir. Bu element kişiye neşeli, sıcak, maceracı ve hayal kırıklığına açık bir yapı kazandırır.

Toprak: Yaz sonunu temsil eder ve Merkez olarak adlandırılır. 8 ya da 9 ile biten yıllar bu elementi temsil eder. Kişiye verici, barışçıl, biriktirmeyi seven, uyumlu ve boşlukta kalma enerjisi verir.

Metal: Mevsimi Sonbahar olan Metal, Yin özelliğindedir. Sonu 0 ve 1 olan yıllar bu elementin etkisindedir. Kişiye alçakgönüllü, zeki,coşkun, kabalaşabilen, disiplinli ve dalgın bir enerji verir.

Su: Kış mevsimini temsil eder, Yin özellikleri taşır. 2 ve 3 ile biten yıllar Su etkisindedir. Kişiye bilgiye düşkün, sevecen, nazik ve sakin bir enerji kazandırır.

Yin ve Yang

Yin ve Yang iki eşit ama karşıt güçtür. Kişinin uyuma ulaşabilmesi için bu iki unsurun dengelenmesi gerekir. Çin felsefesine göre evrenin en önemli enerjileri olan bu iki unsur, birbiriyle çatışmak yerine beraber hareket etmesi gerekir. Çin burçlarının da her biri Yin ve Yang’dır.

Fare – Yin, Öküz – Yin, Kaplan – Yang, Tavşan – Yin, Ejderha – Yang, Yılan – Yang, At – Yang, Keçi- Yang, Maymun – Yin, Horoz – Yang, Köpek – Yin, Domuz – Yin.

Yin: Negatif Enerji şeklinde de tanımlanabilir. Karanlık, ölüm, gece, negatif, soğuk, kadın, pasif, yumuşak, kış bu enerjiyi vurgulayan kelimelerdir.

Yang Pozitif enerji olarak tanımlanabilir . Işık, aydınlık, yaşam, gündüz, pozitif, sıcak, erkek, aktif, sert ve yaz bu enerjiyi ifade edebilir.

“Beş Element” için bir cevap

  1. Burcu Hanım Merhaba,
    Kısaca kendimi tanıtayım, Surya Gizem Örge, 33 yaşındayım. (18.04.86) 1 yıllık evliyim 🙂 Eşim Gayrimenkul Danışmanı.

    13 yaşımda Reiki ile tanıştım ve ailecek master’lık yolcuğu başladık bu yola. Bilinçaltı seansları, numeroloji ve şifanın yanı sıra, Msü Güzel Sanatlar Seramik mezunuyum ama prof olarak grafik tasarım/ sosyal medya yönetimi yapıyorum. Uzun süredir dekorasyonla iligleniyorum.

    Uzuuun süredir “bir çok şeyi yapmaktan keyif aldığım donanımlarımı tek bir kanalda kullanacak mıyım acaba bir gün?” diye düşünüyorum, yaklaşık 2 haftadır Feng shui tarafından çekiliyor ve sürekli araştırıyorum. 🙂 Eşim ile hayatımıza daha fazla bolluk çekmek üzere meditasyon ve araştırma yaparken karşılaştık. Daha önce (7-8 sene önce ) QiGong için araştırma yapmıştım ama ciddi bir muhattab bulamamıştım. Şu anda bakıyorum ki konu bayağı yayılmış. 🙂 şükür
    Fengshui eğitimi için başlamalıyım tam olarak emin olamadım. Sizden önce; Meltem Güner, Ceren Sakin’i okudum, dinledim.

    Sizin dilinize ve enerjinize daha yakın hissetiğim için size sormak istedim. İstanbul’da Fengshui eğitimi veriyor musunuz?
    ya da Burada tavsiye edebileceğiniz bir yer / kişi var mı?

    Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler <3

    Sevgiler,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.